
Co se bude dít v kuchyni?
- Umyjte a otřete kousky ryby. Poté masitou stranu ryby potřete pálenkou. Zakryjte a nechte marinovat v chladničce po dobu 1 hodiny.
- Pro slaný nálev oloupejte 1 cibuli, česnek a nakrájejte je na proužky. Smíchejte všechny přísady, dokud se sůl nerozpustí.
- Vložte marinovanou rybu kůží dolů do slaného nálevu tak, aby byla zcela ponořená. Nálev zakryjte a nechte marinovat v chladničce dalších 12 hodin.
- Vyjměte rybu ze slaného nálevu, omyjte ji a osušte. Poté nechte odkryté v chladničce 12 hodin sušit.
- Druhou cibuli a papriku nakrájíme na malé kostky. Grilovací pánev potřete olejem.
- Položte rybu na mastnou grilovací pánev kůží dolů a na rybu položte nakrájenou zeleninu.
Co se bude dít u grilu?
- Připravte gril na nepřímé grilování (uzení) při teplotě přibližně 80-90 ° C. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí o průměru 57 cm, budete potřebovat zhruba 12 rozpálených briket Weber.
- Hrst Weber udících lupínků (mořské plody) dejte na rozpálené brikety. Pokud používáte plynový gril, lupínky vložte do udícího boxu. Jakmile se objeví kouř, dejte ryby na gril na nepřímý žár.
- Po ½ hodině vložte další hrst udících lupínků do uhlíků a tento proces opakujte po další ½ hodině.
Přísady:
- 4 kusy filetu halibuta (cca 180 g/ks) s kůží, bez kostí
- 100 ml jalovcového pálenky
- 1 polévková lžíce oleje
- ½ červené papriky
Slaný nálev:
- 2 l vody
- 160 g soli
- 120 g pepře
- 2 malé cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 3 g kurkumy