
Tento týden jsme si pro vás připravili jeden sladší Weber recept na výborný jablečný koláč s mandlovým krémem.
V kuchyni:
- Vanilkový krém: Smíchejte žloutky s cukrem a škrobem. Vanilkový lusk rozkrojte na polovinu, vyškrábejte, přidejte mléko a přiveďte k varu. Vanilkové mléko přidejte za stálého míchání do směsi vaječného žloutku, vložte jej zpět do kastrolu a za stálého míchání přiveďte k varu (je to velmi rychlé). Krém přikryjte fólií a nechte 1 hodinu vychladnout v ledničce.
- Mandlový krém: Smíchejte změkčené máslo s práškovým cukrem a přidejte mandle. Poté přidejte vejce a mouku.
- Vychladlý vanilkový krém míchejte do hladka a následně do něj vmíchejte mandlový krém. Poté krém vložte do sáčku na zdobení.
- Keramickou formu na koláč vyložte pečícím papírem a vložte do něj listové těsto s asi 1 cm vysokým okrajem. Na těsto aplikujte krém ve tvaru jednotlivých proužků.
- Oloupejte jablka, rozkrojte je na polovinu, zbavte je jadřinců a nakrájejte je na plátky. Jablka rozložte na krém.
- Ze zbylého těsta vyřítněte proužky a vytvořte přes jablka mřížku.
- Zahřejte želé a přidejte šťávu a kůru z limetky.
U grilu:
- Připravte gril na nepřímé grilování, při cca 180 °C. Vložte tepelný štít s roštem do nepřímé zóny.
- Koláč položte na tepelný štít s roštem a grilujte asi 50 minut.
- Hotový koláč potřete vychladlým želé pokojové teploty.
Přísady:
200 g listového těsta
700 g jablek
60 g želé (meruňky, kdoule nebo jablka)
Šťáva a kůra z 1 limetky
VANILKOVÝ KRÉM:
125 ml mléka
1 vanilkový lusk
2 žloutky
25 g cukru
15 g kukuřičného škrobu
MANDLOVÝ KRÉM:
70 g másla, pokojové teploty
70 g cukru moučky
70 g mletých mandlí
1 vejce
15 g mouky