V kuchyni:
- V kuchyňském robotu, vybaveném kovovou čepelí smíchejte fazole, koriandr, šalotku, česnek, chilli prášek, oregano, 1 lžíci oleje, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a mixujte, dokud se nevytvoří hustá, mírně hrudkovitá směs. Směs přeneste do velké mísy.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vaječný bílek. Vejce vložte do velké misky k fazolové směsi, přidejte strouhanku panko a vše důkladně smíchejte. Směs by měla být poměrně hustá.
- Pomocí lisu na hamburger vytvořte čtyři placičky o stejné velikosti, každá o tloušťce asi 1,5 cm. Přikryjte je a nechte v ledničce 1–4 hodiny.
U grilu:
- Připravte gril na přímé grilování na středně vysokém žáru, cca 200–260 °C a předehřejte pánev.
- Placičky potřete z obou stran olejem a rovnoměrně dochuťte solí a pepřem. Poté je vložte do pánve a grilujte je na přímém středně vysokém žáru po dobu 6–8 minut se zavřeným poklopem, dokud se nepropečou a nezhnědnou. Jedenkrát je otočte.
- Během posledních 30–60 vteřin položte na každou placičku plátek sýra, aby se roztekl. Na grilovacích roštech na přímém žáru opečte housky krájenou stranou dolů.
- Burgery sestavte tak, že na housku dejte majonézu, salát, burgery a plátky avokáda. Podávejte teplé.
Přísady:
- 1 plechovka (400 g) černých fazolí, opláchnutých a usušených1
- 4 lžíce čerstvého koriandru nebo listů hladkolisté petrželky
- 1 šalotka, tenké plátky
- 2 stroužky česneku, tenké plátky
- ¾ lžičky pálivého chilli prášku
- ½ lžičky sušeného oregana
- Extra panenský olivový olej
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 velké vejce
- 1 velký vaječný bílek
- 100 g panko strouhanky
- 4 tenké plátky sýra pepper jack
- 4 celozrnné housky, rozkrojené
- 4 lžíce majonézy
- 4 listy římského salátu
- 2 malá zralá avokáda, nakrájená na tenké plátky