Tento recept na citronové chutney přináší svěží kombinaci sladkých, pikantních a ostrých chutí, které se skvěle hodí k grilovaným pokrmům. S jednoduchými přísadami a použitím grilu získáte chutney s exotickým nádechem kari listů, doplněné pikantností hořčičných semínek a chilli. Připravte si tuto delikatesu snadno na grilu a dopřejte si lahodný doplněk k masům či zelenině.
Přísady:
- 2 citrony
- 10 g hořčičných semínek
- 6 čerstvých kari listů (nebo dvojnásobek sušených)
- 5 g chilli prášku
- 20 g cukru
- 80 ml bílého vinného octa
- 1 polévková lžíce řepkového oleje
- Sůl
- Pepř
Speciální vybavení:
- Grilovací pánev GBS
Pokyny:
V kuchyni:
- Umyjte citrony a nakrájejte je na malé kostičky (cca 0,5 cm). Odstraňte pecky.
U grilu:
- Připravte gril na přímé grilování na cca 180 °C. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, zapalte přibližně ½ komínu Weber plného briket.
- Do grilu vložte grilovací pánev GBS a rozehřejte olej.
- Na pánvi opražte hořčičná semínka, poté přidejte kari listy, chilli prášek a cukr. Krátce restujte.
- Zalijte bílým vinným octem a přidejte nakrájené citrony. Vařte za občasného míchání přibližně 10 minut, dokud chutney nedosáhne krémové konzistence.
- Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Poznámka:
- Kari listy nejsou stejné jako kari směs. Sušené kari listy mají slabší chuť, takže jich použijte dvojnásobné množství.
- Kari rostlinu si můžete vypěstovat doma v květináči nebo ve skleníku, ale není odolná vůči mrazu.