Při grilování bez použití poklopu dochází ke ztrátě tepla a všechny lahodné kouřové aroma se ztrácí v ovzduší. Pokud budete grilovat s poklopem podle Weberova principu, dosáhnete rovnoměrného ohřevu a přesné kontroly teploty, aniž byste museli obávat připálení jídla plameny.
Přímé grilování:
Pro menší kusy a pokrmy, které se připravují do 20 minut.
- Odklopte poklop a otevřete průduchy.
- Rozprostřete rozžhavené brikety na palivovém roštu.
- Vložte grilovací rošt a potraviny umístěte nad odkapávací misku.
Pozn. Pokud je gril příliš rozpálený, průduchy mírně uzavřete.
Nepřímé grilování:
Pro potraviny, které vyžadují delší dobu přípravy, jako je opékání, pečení chleba a koláčů.
- Odklopte poklop a otevřete průduchy.
- Rozprostřete rozžhavené brikety po obou stranách grilovacího roštu.
- Do odkapávací misky nalijte trochu vody a umístěte ji do středu mezi rozpálené brikety.
- Vložte grilovací rošt zpět a potraviny umístěte nad odkapávací misku.
Pozn. Pokud je gril příliš rozpálený, průduchy mírně uzavřete.
50/50:
Pro rychlé osmahnutí a následné propečení potravin.
- Odklopte poklop a otevřete průduchy.
- Rozprostřete rozžhavené brikety na jednu stranu grilovacího roštu.
- Do odkapávací misky nalijte trochu vody a umístěte ji na druhou stranu.
- Vložte zpět grilovací rošt a potraviny, které se mají rychle opečení, umístěte přímo nad rozpálenými uhlíky.
- Potraviny, které se mají péct déle, přesuňte nad odkapávací misku.
Pozn. Pokud je gril příliš rozpálený, průduchy mírně uzavřete.