Publikováno Napsat komentář

Recept: Teriyaki vepřové břicho s jasmínovou rýží

Přísady

Na maso:

  • 1,2 kg vepřového břicha s kůží (vcelku)
  • Jasmínová rýže
  • 2 jarní cibulky (pouze zelené části), nakrájené na plátky

Na omáčku:

  • 1 litr vody
  • 125 ml sójové omáčky
  • 5 lžic bourbonu
  • 3 jarní cibulky (bílé a zelené části), hrubě nasekané
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na 1 cm silné plátky
  • 3 lžíce omáčky Hoisin
  • 2 celé badyány
  • 2 stroužky česneku

Pokyny

  1. Příprava omáčky:
    • V 5-litrovém litinovém hrnci smíchejte vodu, sójovou omáčku, bourbon, nasekanou jarní cibulku, třtinový cukr, plátky zázvoru, omáčku Hoisin, badyány a česnek.
    • Grilujte na vysokém žáru a za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Vaření masa:
    • Do omáčky vložte vepřové břicho kůží dolů a přiveďte k varu. Snižte teplotu na nízký žár, přikryjte hrnec a duste asi 3 hodiny, dokud maso nezměkne.
    • Během vaření maso občas otočte a dle potřeby přidejte více vody.
  3. Redukce omáčky:
    • Vyndejte maso z hrnce a přendejte ho na talíř k vychladnutí. Omáčku přeceďte přes síto, nechte 10 minut odstát a odstraňte tuk z povrchu.
    • Kapalinu vraťte do hrnce a vařte na mírném žáru 60-75 minut, dokud se nezredukuje na 250 ml. Nechte vychladnout a skladujte v chladu.
  4. Uzení masa:
    • Připravte udírnu nebo gril na nepřímé grilování na teplotu 93–130 °C. Po dosažení teploty přidejte namočené udící lupínky a maso uďte kůží nahoru 1 hodinu.
    • Přidejte další lupínky a pokračujte v uzení ještě 30 minut, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 60 °C.
  5. Servírování:
    • Připravte jasmínovou rýži podle návodu na obalu. Nakrájejte maso na plátky o tloušťce 1 cm.
    • Do misek rozdělte rýži, přidejte plátky masa, pokapejte omáčkou a ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *