Ingredience:
- 4 silnější klobásy (každá cca 200 g)
- 2 cibule
- 1 kg přílohových brambor
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 50 ml bílého vína
- 300 ml hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky sušeného oregana
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- 2 lžíce řepkového oleje
- 50 ml bílého balzamikového octa
- 4 větvičky listové petrželky
Postup:
Příprava v kuchyni:
- Cibuli oloupejte a jemně nakrájejte.
- Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na malé kostky (cca 1 cm).
- Celer očistěte, umyjte a také nakrájejte na kostky.
- Petržel omyjte a nahrubo nasekejte.
Příprava na grilu:
- Gril připravte na přímý i nepřímý žár (přibližně 200 °C). Umístěte wok na rošt grilu.
- Zahřejte ve woku olej a orestujte cibuli do zlatova.
- Přidejte nakrájené brambory a celer a pokračujte v restování.
- Deglazujte bílým vínem, přidejte hovězí vývar a bobkové listy. Grilujte dalších 15 minut na středním žáru.
- Klobásy umístěte na nepřímý žár grilu a grilujte je.
- Do bramborového směsi přidejte oregano a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Klobásy grilujte přímo, zatímco brambory nechte grilovat dalších 10 minut.
- K bramborám přidejte balzamikový ocet a znovu dochuťte.
- Nakonec přimíchejte nasekanou petrželku. Klobásy položte na bramborové ragú a grilujte ještě 5 minut, dokud nedosáhnou požadované vnitřní teploty.
Speciální vybavení:
- Gril s wokem (GBS wok)
Tento pokrm je skvělý jako hlavní jídlo při venkovních grilovacích večírcích a jeho chutě jsou perfektně vyvážené díky kombinaci grilovaných klobás, bramborového ragú a lehkého octového dochucení.