Co se bude dít v kuchyni?
- Smíchejte pepř a sůl. Potřete pečeni ze všech stran olejem, a poté ji rovnoměrně posypte směsí soli a pepře. Před grilováním nechte pečeni odpočívat při pokojové teplotě.
- Přísady na pesto, kromě oleje, zpracujte v mixéru nebo v kuchyňském robotu. Olej pomalu přilívejte do vzniklé hmoty, abyste vytvořili řídkou pastu. Osolte a opepřete. Směs vlijte do misky, přikryjte ji, a zatímco budete připravovat pečeni, nechte ji odpočívat při pokojové teplotě.
Co se bude dít u grilu?
- Předehřejte gril na silný žár po dobu 15–20 minut s uzavřeným poklopem. Před grilováním očistěte grilovací rošt kartáčem. Nyní připravte gril na přímé grilování na středně silném žáru (cca 200 až 230 °C).
- Pečeni grilujte kostí dolů, s uzavřeným poklopem, nad přímým středně velkým žárem, dokud v aplikaci iGrill neuvidíte, že vnitřní teplota masa dosáhla 49 až 52 °C (pro středně opečené – medium rare), což trvá přibližně 2 hodiny.
- Sejměte pečeni z grilu a nechte ji cca 20 minut odpočívat (během této doby stoupne vnitřní teplota o dalších 5 až 10 stupňů). Nakrájejte pečeni na silné plátky a podávejte ji s lískooříškovým pestem.
Přísady:
- 2 lžíce nahrubo drcený černý pepř
- 1 pol. lž. vločkové soli
- 1 hovězí pečeně s kostí, cca 3 kg
- 1 pol. lž. řepkového oleje
Pesto:
- 75 g čerstvých listů koriandru
- 75 g čerstvých listů hladkolisté petržele
- 40 g lískových ořechů, opražených a zbavených slupek
- 40 g sherry octa
- 60 ml střední stroužky česneku, nahrubo nakrájené
- 3-5 lžičky drcených vloček červeného pepře
- ½ čaj. lž. extra panenského olivového oleje
- 120 ml extra panenský olivový olej
- Kosher salt
- Freshly ground black pepper