
Vánoce bez vánočky? Nepředstavitelné! Připravte si doma voňavou vánočku netradičně na grilu. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalému výsledku.
Přísady:
- 500 g polohrubé nebo hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru krupice
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí (nasekaných)
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru moučka
- Špetka soli
- Půl lžičky citronové kůry (sušené)
- Špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup:
Příprava těsta:
- Kvásek:
Smíchejte droždí s cukrem a lžící mouky, zalijte 100 ml vlažného mléka a nechte 10 minut vzejít. - Základ těsta:
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Udělejte důlek a nalijte kvásek, zbylé mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. - Hnětení:
Vše zpracujte do hladkého těsta. Vyklopte na pracovní plochu a hněťte dalších 10 minut. Zformujte kouli, přikryjte a nechte na teplém místě kynout 1,5 hodiny. - Rozinky a mandle:
Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a polovinu nasekaných mandlí.
Pletení vánočky:
- Těsto rozdělte na 8 stejných válečků (cca 30 cm dlouhých).
- Spodní patro:
Ze čtyř válečků spleťte klasický cop, konce zmáčkněte a zahněte dospod. Položte na plech. - Druhá vrstva:
Upleťte cop ze tří válečků, položte jej na spodní patro a potřete bílkem. - Vrchní vrstva:
Z posledního válečku vytvořte stáčený pramen a položte navrch. Potřete bílkem a posypte zbylými mandlemi. - Nechte vánočku kynout ještě 1,5 hodiny.
Pečení na grilu:
- Připravte gril na nepřímé grilování a zahřejte na 200 °C.
- Vložte vykynutou vánočku. Po 5 minutách snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 35 minut.
- Hotovou vánočku posypejte moučkovým cukrem.
Tip na servírování:
Podávejte ještě teplou s hrnkem kakaa nebo svařeným vínem. Upozornění: rychle si ukrojte, protože mizí závratnou rychlostí! 🎄