Publikováno Napsat komentář

Recept: Jehněčí bylinkové špízy s grilovanou zeleninou a kuskusem

Co se bude dít v kuchyni?

  • V malé misce rozšlehejte přísady na marinádu.
  • Zeleninu vyrovnejte na tác / plech a po všech stranách potřete trochou marinády. Překryjte potravinářskou fólií a ponechte v lednici, dokud nejste připraveni začít grilovat.
  • Na kostky pokrájené jehněčí vložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku a zalijte zbývající marinádou. Ze sáčku vypusťte vzduch a neprodyšně uzavřete. Sáček několikrát obraťte, aby se marináda pěkně rozprostřela, vložte ho do mísy a ponechte odležet 2 až 8 hodin v lednici, občas obraťte.

Co se bude dít u grilu?

  • V litionvém hrnci na nízkém žáru ohřejte olej a osmahněte česnek, dokud nezačne syčet. Vmíchejte kuskus. Smažte asi 5 minut za stálého míchání na mírném žáru, dokud nezačne kuskus zlátnout. Přidejte 3/4 – 1 hrnek vody, sůl a uveďte do varu. Jednou promíchejte. Odstavte z žáru a nechte zakryté asi 10 minut stát, dokud se veškerá tekutina nevsákne. Posypte piniovými oříšky.
  • Kostky jehněčího vyjměte ze sáčku a marinádu vyhoďte. Kostky napíchněte na grilovací špízy. Špízy a zeleninu grilujte nad středním přímým žárem (170 °C–230 °C) s uzavřeným poklopem po dobu asi 8 minut, dokud maso není upečené na medium rare a zelenina propečená, v průběhu jednou obraťte.
  • Kebab podávejte teplý a jako přílohu kuskus a zeleninu.
Přísady:
  • 1 červená nebo žlutá kapie, rozčtvrcená, zbavená jádřince a semínek
  • 225 g cuket, okrojených a po délce rozpůlených
  • 450 g chřestu
  • 1 jehněčí kýta bez kosti, zhruba 450 g, zbavená přebytečného tuku, rozkrájená na kostky o velikosti asi 2,5
  • Marináda
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička rozmačkaného česneku
  • ½ lžičky čerstvých mátových lístků, nasekané
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • Kuskus
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky rozmačkaného česneku
  • 235 g kuskusu
  • 4 lžíce opražených piniových oříšků
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *