Co se bude dít v kuchyni?
- Steaky půl hodiny před grilováním osolíme a opepříme.
- Do malé misky dejte majonézu a vymáčkněte do ní trochu šťávy z citronu.
- Potom omyjte a osušte estragon, nasekejte najemno a přidejte do majonézy.
- Důkladně omyjte brambory a rozmarýn.
- Brambory nakrájejte na čtvrtky či osminky – nesmějí být ale příliš drobné.
- Rozmarýn nasekejte, vmíchejte do brambor a vše osolte.
- Brambory nasypte do drátěného koše na otáčecí špíz.
Co se bude dít u grilu?
- Gril si připravte na nepřímý žár při teplotě přibližně 250 °C.
- Otáčecí špíz i s drátěným košem umístěte na gril a uveďte motor do chodu.
- Zavřete poklop a brambory grilujte 1 hodinu nebo do křupava.
- Gril připravte na grilování na přímém žáru.
- Než se pustíte do grilování steaků, je důležité rozpálit gril na velmi vysokou teplotu!
- Steaky štětcem potřete olejem a umístěte je na gril na přímý žár.
- Grilujte je 3–4 minuty z každé strany, pokud je chcete mít středně propečené neboli medium.
- Po vyjmutí z grilu nechte steaky na prkénku asi 5 minut odpočinout.
- Podávejte s opečenými bramborami a estragonovou majonézou.
Přísady:
- 4x 250 g ribeye steaků (z vysokého roštěnce)
- mořská sůl
- černý pepř
- čerstvý estragon
- 1/2 citronu ogrilovaná po straně řezu
- 200 ml majonézy
- 6 velkých brambor odrůdy Maris Piper (či jiné, vhodné na hranolky)
- 2 snítky rozmarýnu
- 50 ml rostlinného oleje