Publikováno Napsat komentář

Recept: Steak s hranolkami

Co se bude dít v kuchyni? 

  • Steaky půl hodiny před grilováním osolíme a opepříme.
  • Do malé misky dejte majonézu a vymáčkněte do ní trochu šťávy z citronu.
  • Potom omyjte a osušte estragon, nasekejte najemno a přidejte do majonézy.
  • Důkladně omyjte brambory a rozmarýn.
  • Brambory nakrájejte na čtvrtky či osminky – nesmějí být ale příliš drobné.
  • Rozmarýn nasekejte, vmíchejte do brambor a vše osolte.
  • Brambory nasypte do drátěného koše na otáčecí špíz.

Co se bude dít u grilu?

  • Gril si připravte na nepřímý žár při teplotě přibližně 250 °C.
  • Otáčecí špíz i s drátěným košem umístěte na gril a uveďte motor do chodu.
  • Zavřete poklop a brambory grilujte 1 hodinu nebo do křupava.
  • Gril připravte na grilování na přímém žáru.
  • Než se pustíte do grilování steaků, je důležité rozpálit gril na velmi vysokou teplotu!
  • Steaky štětcem potřete olejem a umístěte je na gril na přímý žár.
  • Grilujte je 3–4 minuty z každé strany, pokud je chcete mít středně propečené neboli medium.
  • Po vyjmutí z grilu nechte steaky na prkénku asi 5 minut odpočinout.
  • Podávejte s opečenými bramborami a estragonovou majonézou.

Přísady:

  • 4x 250 g ribeye steaků (z vysokého roštěnce)
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • čerstvý estragon
  • 1/2 citronu ogrilovaná po straně řezu
  • 200 ml majonézy
  • 6 velkých brambor odrůdy Maris Piper (či jiné, vhodné na hranolky)
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 50 ml rostlinného oleje
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *