Publikováno Napsat komentář

Recept: Uzené kuře na pivě

Postup:

  1. Připravte udírnu podle uživatelské příručky.
  2. Namočte 2 hrnky udících lupínků jabloň nebo směs na drůbež.
  3. Celé kuře potřete olivovým olejem. Pomocí mlýnku na koření rozemelte a naneste Vámi zvolené koření po celém kuřeti a vmasírujte ho.
  4. Plechovku s pivem důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Plechovku otevřete a vypijte nebo vylijte polovinu jejího obsahu, pak do jejího zbylého obsahu přidejte některé Vámi zvolené koření.
  5. Umístěte plechovku do stojanu na drůbež Weber a usaďte kuře přes plechovku. Stojan položte na grilovací rošt a pečte po dobu 2–2½ hodiny. Na rozžhavené uhlí přidejte namočené udící lupínky.
  6. Po 1½ hodině otevřete dvířka udírny, pokud je to potřeba, doplňte palivo a přidejte další udící lupínky.
  7. Kuře je upečené v momentě, kdy termosonda ukazuje 77 °C ve stehně/prsu, anebo pokud z něj vytéká čistá šťáva. Pokud je kuře upečené, pomocí grilovacích rukavic vyndejte stojan na drůbež z grilu a sejměte z něj kuře, aby si odpočinulo a vychladlo (cca 10 minut). Plechovka od piva bude velmi horká, ujistěte se, že je podepřená, až budete kuře zvedat a otáčet jím (použijte rukavice nebo kleště). Kuře bude velice šťavnaté, takže ho můžete rovnou naporcovat anebo ho zbavit kostí a umístit na servírovací mísu.
  8. TIP: Pro tento recept můžete použít i gril na dřevěné uhlí. Jednoduše přidejte namočené udící lupínky do do rozpálených briket a pečte přibližně 1½ hodiny anebo dokud termosonda na maso nedosáhne 77 °C ve stehně/prsou.

Přísady:

  • 1x 1,75kg kuře (bez drobů)
  • 1x malá plechovka piva/ležáku/cideru
  • trocha olivového oleje
  • Americké BBQ koření anebo jiné koření dle vašeho výběru

Další informace:

  • Počet porcí: přísady pro 4 osoby
  • Doba přípravy: 2:30 h
  • Postup: nepřímé grilování
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *