Publikováno Napsat komentář

Recept: Biftek s argentinskou omáčkou Chimichurri

Příprava argentinské omáčky Chimichurri:

    • Do mixéru vložte nasekaný česnek, drcený růžový pepř, kmín, sůl a cukr. Přidejte petržel, citronovou šťávu a nahrubo vše nasekejte. Pomalu vmíchejte olej, dokud nebudete mít rovnoměrnou, mírně hrudkovitou omáčku. Vložte omáčku chimichurri do servírovací misky, zakryjte ji a nechte ji při pokojové teplotě až do podávání.

Příprava masa:

    • V malé misce smíchejte jemně nasekaný česnek se solí, pepřem a olivovým olejem. Steak potřete česnekovým olejem z obou stran. Poté olej a koření vmasírujte do masa. Před grilováním nechte biftek 20-30 minut odpočinout při pokojové teplotě.

U grilu:

  • Připravte gril na přímý střední až vysoký žár (200 – 230 °C).
  • Vyčistěte kartáčem grilovací rošt. Steak grilujte na přímém středním až vysokém žáru se zavřeným poklopem, dokud maso nedosáhne požadovaného stupně propečení, 6-8 minut pro medium rare propečení při dosažení vnitřní teploty masa 55 °C. Steak jednou nebo dvakrát otočte. Vyjměte steak z grilu a nechte ho 5 minut odpočinout.
  • Steak nakrájejte přes vlákno na asi 5 mm silné plátky a naaranžujte je na servírovací talíř nebo jednotlivé talíře. Chimichurri omáčkou pokapejte steakové plátky a okamžitě podávejte.
  • TIP: Podávejte s grilovanými bramborami se sýrovou omáčkou.

Přísady:

  • 1 hovězí biftek, ideálně flank steak 700 g, odstraněný přebytečný tuk
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 3 velké stroužky česneku, jemně nakrájeného

Omáčka Chimichurri:

  • 3 velké stroužky česneku, nakrájeného na kousky
  • 1 lžička drceného růžového pepře
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky cukru
  • 30 g hladké petržele
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 80 ml olivového oleje
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *