Příprava argentinské omáčky Chimichurri:
- Do mixéru vložte nasekaný česnek, drcený růžový pepř, kmín, sůl a cukr. Přidejte petržel, citronovou šťávu a nahrubo vše nasekejte. Pomalu vmíchejte olej, dokud nebudete mít rovnoměrnou, mírně hrudkovitou omáčku. Vložte omáčku chimichurri do servírovací misky, zakryjte ji a nechte ji při pokojové teplotě až do podávání.
Příprava masa:
- V malé misce smíchejte jemně nasekaný česnek se solí, pepřem a olivovým olejem. Steak potřete česnekovým olejem z obou stran. Poté olej a koření vmasírujte do masa. Před grilováním nechte biftek 20-30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
U grilu:
- Připravte gril na přímý střední až vysoký žár (200 – 230 °C).
- Vyčistěte kartáčem grilovací rošt. Steak grilujte na přímém středním až vysokém žáru se zavřeným poklopem, dokud maso nedosáhne požadovaného stupně propečení, 6-8 minut pro medium rare propečení při dosažení vnitřní teploty masa 55 °C. Steak jednou nebo dvakrát otočte. Vyjměte steak z grilu a nechte ho 5 minut odpočinout.
- Steak nakrájejte přes vlákno na asi 5 mm silné plátky a naaranžujte je na servírovací talíř nebo jednotlivé talíře. Chimichurri omáčkou pokapejte steakové plátky a okamžitě podávejte.
- TIP: Podávejte s grilovanými bramborami se sýrovou omáčkou.
Přísady:
- 1 hovězí biftek, ideálně flank steak 700 g, odstraněný přebytečný tuk
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžičky soli
- 3 velké stroužky česneku, jemně nakrájeného
Omáčka Chimichurri:
- 3 velké stroužky česneku, nakrájeného na kousky
- 1 lžička drceného růžového pepře
- 0,5 lžičky mletého římského kmínu
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky cukru
- 30 g hladké petržele
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 80 ml olivového oleje