Vyjměte dužinu z avokáda. Oloupejte a nahrubo nakrájejte okurku. V mixéru rozmixujte avokádo, okurku, zakysanou smetanu, jarní cibulky, kopr a limetkovou šťávu do jemného pyré. Přimíchejte chilli omáčku a osolte dle chuti.
Do mísy nalijte omáčku a nechte ji přikrytou v lednici dokud nebudete připraveni podávat. Před podáváním ji vyndejte, měla by mít pokojovou teplotu.
Rozložte kovové, dřevěné nebo bambusové špízy. Dřevěné a bambusové špízy se musí máčet ve vodě alespoň 30 minut.
V misce rozmixujte směs přísad. Přidejte kostky steaku a míchejte dokud nebudou rovnoměrně pokryty kořením. Střídavě napíchněte maso a rajčata na špízy. Maso a rajčata potřete lehce a rovnoměrně olejem
Co se bude dít u grilu?
Připravte gril na střední přímý žár (175 – 230 °C).
Grilovací rošt očistěte kartáčem. Špízy grilujte na přímém středním žáru se zavřeným poklopem, dokud nejsou hotové, což je asi 8 minut pro medium (středně propečené). Občas špízy otočte. Sejměte z grilu.
Špízy podávejte horké s omáčkou.
Přísady:
Omáčka:
• 1 avokádo
• 1 okurka
• 4 lžíce zakysané smetany
• 1 jarní cibulka nakrájená na kolečka
• 4 lžíce čerstvého nasekaného kopru
• Šťáva z jedné limety
• Trocha Chilli omáčky
• Mořská sůl
Koření:
• 1 lžička rozetřeného česneku
• 1 lžíce hořčice a mletého chilli
• Po ½ lžíce od sladké papriky, mletého koriandru, mletého římského kmínu a hrubozrnné soli
Špízy:
• 1 ks steaku ze svíčkové bez přebytečného tuku, nakrájené na kostičky o hraně 3 cm