Jeden z nejlépe hodnocných Weber receptů je právě ten na obrácený ananasový dort, který vám přinášíme v tomto článku.
Postup:
- Gril si připravte na přímé i nepřímé grilování při středním žáru (175 °C – 230 °C).
- Ananas krájený na kroužky potřete rozpuštěným máslem. Grilovací rošty očistěte kartáčem. Ananas grilujte na středním přímém žáru při otevřeném poklopu po dobu 4 až 6 minut, až se na něm vytvoří pěkná grilovací mřížka, jednou ho obraťte. Vyjměte z grilu a nechte zchladnout. Jeden kroužek ananasu nechte v celku, ostatní překrájejte na poloviny.
- Keramickou formu na koláč postavte na přímý střední žár a v ní smíchejte třtinový cukr, smetanu, skořici a všechno rozpuštěné máslo, které zbylo po potírání plátků ananasu. Zahřívejte, dokud se cukr neroztaví a tekutina nezačne po okrajích bublat, cca po 2 minutách. Pánev odstavte z žáru na odkládací plochu. Do středu formy položte celý kroužek ananasu, kolem něj rozmístěte půlené kroužky ananasu. Odstavte stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. V malé míse ušlehejte podmáslí, vejce a vanilku.
- Za pomoci elektrického mixeru při středních otáčkách vyšlehejte během 2 až 4 minut máslo a cukr na krém, který musí být lehký a nadýchaný. Přepněte mixer na pomalé otáčky, přidejte směs z podmáslí, a pak postupně přidávejte směs z mouky. Vymíchejte do hladka, podle potřeby stírejte těsto z boků mísy. Měkkou stěrkou na krémy rovnoměrně rozprostřete těstíčko na ananasové plátky ve formě.
- Koláč pečte na středním přímém žáru, teplotu grilu při tom udržujte co nejblíže 230 °C a poklop nechte uzavřený, až do doby kdy se vršek zbarví do zlatohněda a na špejli zapíchnuté do středu neulpívá po vytažení těsto. Doba pečení bude 40 až 50 minut. Navlékněte si grilovací rukavice, vyjměte koláč z grilu a nechte ho po dobu asi 10 minut zchladnout na pokojovou teplotu.
- Než budete koláč vyklápět, objeďte ho ve formě po obvodu vykrajovacím nožem, aby se uvolnil. Na formu shora položte servírovací talíř, velký tak, aby se na něj koláč vešel. Opět s navlečenými rukavicemi obraťte opatrně formu zároveň se servírovacím talířem, pak pomalu sejměte fromu. Pokud nějaký ananas zůstane připečený ke dnu pánve, vraťte ho na své místo. Nechte koláč krátce zchladnout, pak ho naporcujte a podávejte. Tento koláč je nejlépe zkonzumovat teplý nebo v pokojové teplotě v den, kdy byl upečený.
Přísady:
Náplň
6 kroužků čerstvého (nikoli kompotovaného) ananasu, plátky o tloušťce asi 1,5 cm, s odstraněnou kůrou a vykrojeným tvrdým středem
2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
110 g tmavého třtinového cukru
60 ml smetany na šlehání
½ lžičky mleté skořice
Těsto
128 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky mořské soli
1 lžička jedlé sody
160 g podmáslí
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
113 g nesoleného másla, předem změklého
150 g cukru krystal